Cibule

Cibule pochází ze západní Asie a odtud se rozšířila do celého světa. V Asii a v orientu je cibule jedním z nejstarších tradičních přírodních léků a má velice pestré využití v kuchyni po celém světě.

Karamelizovaná cibulka

A jak nám prospívá?

Působí jako antibiotikum, a tak pomáhá proti nejrůznějším druhům infekcí a zánětů. Snižuje také krevní tlak a krevní cukr, posiluje imunitní systém. Zmírňuje otoky a štípnutí hmyzem, povzbuzuje chuť k jídlu a působí pozitivně na náladu.

Nejčastěji se můžeme setkat s lahůdkovou naťovou a cibulí kuchyňskou, která má mnoho odrůd a tvarů. Mívá nejčastěji barvu bílou, žlutou a červenou. Dalším typem cibule je například šalotka. Ta má jemnější chuť a její cibulky rostou v trsech.

Jsou-li cibule skladovány na vzdušném, suchém a tmavém místě, lze je uchovávat po dobu několika měsíců.

Všestranné využití v kuchyni:

Téměř žádná jiná zelenina není tak univerzálně použitelná jako cibule. Jídlu dodává aroma, chuť a sladkost. Jíst se dá syrová, pečená i vařená. Bývá chuťovým základem pro mnoho pokrmů. V některých jídlech – třeba v cibulové polévce, v cibulovém koláči nebo v cibulovém závinu a marmeládě – je dokonce hlavní přísadou. Cibule se používá v mnoha zeleninových, rybích a masových pokrmech, v polévkách, omáčkách, salátech, pomazánkách… Výtečně chutnají i nakládané „skleněné“ cibulky. Červená cibule má třeba jemnější chuť a díky svému dekorativnímu vzhledu se více hodí ke zdobení pokrmů a pomazánek.

Pár triků, jak u cibule nebulet…😊

Typické aroma i chuť dodává cibuli sirná sloučenina zvaná aliin. Tato těkavá sloučenina vzniká až při nakrojení cibule. Síru obsahuje i thiopropanal S-oxid, což je látka, která při krájení cibule způsobuje člověku nepříjemné slzení.

Jedním z triků je krájet ji jako kuchaři profíci –  tedy rychle a tak, abychom cibulových buněk poškodili co nejméně. Tajemství tedy je ostrý nůž, dobré prkénko a ponechání „bubáka“. Toho skrojíme naposledy. Další rady jsou: dáme cibuli asi na 20 minut do ledničky, nebo během krájení občas opláchněme prkénko, nůž i cibuli vodou.

V roce 2023 na našich záhonech najdete tuto cibuli: RED BARON, STURON, STUTTGARTER REISEN

Nastavení soukromí

Soubory cookie používáme, abychom mohli přizpůsobit obsah konkrétním uživatelům a analyzovat návštěvnost našeho webu. Kliknutím na možnost „Povolit vše“ s tím souhlasíte. Předvolby můžete spravovat tlačítkem Nastavení soukromí. Svůj souhlas můžete kdykoli odvolat.