Špenát takzvaný divoký – listy kopřivy a lebedy

Ve 3. týdnu KPZ nás situace s tvrdohlavým špenátem donutila improvizovat. Náš nově vysetý špenát si kvůli dlouhé zimě usmyslel, že už roste druhým rokem a místo listů vyhnal pěkně rychle do květu. Nezbylo ho dost pro všechny podílníky! Proč ale nevyužít špenátu divokého? Jedlá lebeda nám přece jako roste téměř v každém záhoně a kopřivy obrůstají plot. Obě byliny jsou nabité prospěšnými látkami a chutnají stejně, ne-li lépe, než klasický špenát!

Tyto byliny lze konzumovat jak syrové, tak tepelně upravené a lze jimi nahradit špenát prakticky v každém receptu.
Přidejte jej do slaného smetanového koláče, zeleného smoothie nebo si z něj připravte klasickou špenátovou přílohu.

Lebeda
Možná ji znáte i ze svého záhonu a doteď jste nevěděli, že je to chutná jedlá bylina! Její ploché listy svou chutí připomínají špenát, ale na rozdíl od něj neobsahují takové množství kyseliny šťavelové, díky čemuž se skvěle hodí i pro lidi s onemocněním ledvin. V lebedě najdete zdraví prospěšné saponiny, bílkoviny, vitaminy (C, B1, B2, B3, E) a minerály (hořčík, fosfor, železo, vápník)

Kopřiva
Léčebné účinky kopřivy jsou dobře známé. Kopřiva dokáže tělo zbavovat odpadních látek, čistí játra, působí podpůrně na lymfatický systém a pozitivně ovlivňuje funkce ledvin. Účinné látky obsahuje oddenek, stonek, listy i květy a jedná se například o vitamín C, vitamín B2, provitamín A (beta-karoten), sacharidy, glukoniny, aminokyseliny, železo, vápník, hořčík, mangan, kyselinu křemičitou, mravenčí, šťavelovou, octovou a pantenovou, antioxidační barviva (karotenoidy, chlorofyl a flavonoidy), třísloviny a další látky.