Mrkvová nať a její využití.

Je to velký zelený bonus při zpracování mrkve. Ať ji máte čerstvou ze záhonu, nebo jste si zeleninu koupili. Chuťově může připomínat listy červené řepy nebo mangold. Doporučuje se předem raději ochutnat, protože pro někoho může být její chuť velice silná, zemitá, nebo nahořklá. Ale pro milovníky kořenové zeleniny vyniká právě tou svojí výraznou zemitostí. 

Podobně jako nám známý mrkvový kořen blahodárně působí na naše zdraví:

  • Obsahuje velké množství vitaminu C, A a K, draslíku, vápníku a železa.
  • Má výrazné detoxikační účinky, posiluje imunitní systém, chrání tělo před infekcemi.
  • Působí močopudně a prospívá našim ledvinám. Pro tento účel se i suší a pak se odvar z ní popíjí jako čaj při problémech s močovými cestami.
  • Pomáhá na problémy s trávením.
  • A stejně jako samotná mrkev má pozitivní vliv na zrak.

Ochutnali jste? Tak se stačí jen přesvědčit, že je nať v dobrém stavu, omýt a jdeme do kuchyně:

  • Jemně nasekaná nať se hodí podobně jako pažitka nebo petrželka na ozdobu studené kuchyně a na chlebíčky. A také na grilované pokrmy a do pomazánek. Na dochucení vařených brambor a kaše.
  • Silná je do polévek podobně jako libeček. Pro tento účel se hodí zejména nať z mladších mrkví, která bývá méně hořká.
  • V salátech skvěle chutná v kombinaci s jinými druhy zeleniny, s fazolemi, cizrnou, bulgurem a quinoiou.

A když už mrkvičku budeme loupat – omyté slupky mrkve nasušíme a rozemeleme na „mrkvový prach“. Podobně jako jiné sušené bylinky poslouží ke zvýraznění chuti – zejména polévek a omáček.

Co ochutnáme za recepty?