Okurka, okurčička…

V naší zahradě je sklizeň zeleniny a bylinek v plném proudu a „okurková sezóna“ nám teď opravdu nehrozí… Alespoň ne tom známém nelichotivém slova smyslu… Bedýnky se totiž i okurkami pěkně plní, ale bylo to začátkem června tedy překvapení! Šotek uličník při dodání popletl nějak sazenice a z očekávané úrody salátovek se vyklubala dobrá polovina nakládaček. Chutnají ale všechny, tak si o nich něco můžeme povědět…

Některé báječné recepty se nám krásně prolínají a doplňují s už zmíněnými dobrotami. Už jste zkusili tenhle koktejl zdraví?

ZELENÉ SMOOTHIE S OKURKOU A KADEŘÁVKEM
OKURKOVÉ LASSÍ S BYLINKAMI

Podobně jako sestřenice cuketa z minulého článku jsou i všechny druhy okurek z čeledi tykvovitých a mají svůj původ v teplých oblastech Indie a Číny. V našich krajích už však natolik zdomácněly, že si některá oblíbená jídla nedokážeme bez okurek ani představit. Nadšení pěstitelé je i s oblibou roubují, aby zvýšili jejich odolnost a požadované gurmánské vlastnosti. Například tenká slupka a minimum semínek u salátovky hadovky, nebo hrubost a jemnost ostnů u okurek nakádaček.

V základu ale každá okurka zůstává tou výbornou a osvěžující vitamínovou bombou, která je dostupná na trzích nebo zahrádce po celý rok.

  • Samy plody mají až 95 % vody, mohou nám pomoci doplnit tekutiny během náročných horkých dní. A naopak díky zvýšené míře draslíku pomáhají přirozeným způsobem odvodňovat organismus, zbavovat ho škodlivých látek a otoků. Působí antioxidačně a detoxikačně. Ledviny i játra to ve zdravé míře ocení.
  • Okurka nám také může dodat vitamín C, provitamín A (beta-karoten) a ze skupiny B vitamínů téměř všechny kromě B12. Z minerálních látek je zajímavý vysoký obsah křemíku a síry, dále vyrovnaný poměr draslíku a sodíku, fosfor, zinek, měď, chrom, bor, kobalt a mangan. Tento koktejl blahodárně působí při léčbě revmatických obtíží a artróz.
  • Šťáva působí blahodárně i na cévní systém, protože látky v ní obsažené upravují při pravidelném užívání krevní tlak.
  • Velké množství vody, vitamínů, minerálů a vlákniny působí pozitivně na trávení a očistu, proto je chutná okurka základem mnoha zdravotních i redukčních diet. Jen je třeba se krotit, pokud máme trable se žlučníkem nebo citlivější žaludek.
  • A kdo by alespoň jednou v nějakém časopise nezahlédl půvabnou krásku odpočívající s plátky okurek na víčkách? Ano Okurka a zdravá pleť – to prostě patří k sobě. Odedávna byla považována za účinný přípravek na udržení mladistvé a zářivé pokožky. Proto ji často obsahují přípravky proti vráskám a na vyrovnávání některých pleťových nedostatků. Díky obsahu vody, draslíku a hořčíku pomáhá okurka proti otokům, suché pokožce, ale i spálené pokožce od slunce. Šťáva pak mírní i svědění způsobené popálením od rostlin nebo štípnutím hmyzu. Díky svému složení okurky zlepšují také stav svalů, šlach, kloubů, chrupavek, ale i vlasů a nehtů.
  • Umýt a pořádně vydrbat! To platí, když chceme okurku dobře očistit, aby se dala jíst i s tou slupkou plnou zdravých látek. Se slupkou je křupavější, oloupaná pak jemnější. Jak kdo má rád.

Zakousněte se, prosím! 😊

Už malé děti okurku milují pro její šťavnatost a chuť. Je k snědku i pro ozdobu, která se nakonec také zbaští.

  • Je prostě k nakousnutí a bývá ozdobou snad všech obložených talířů a mís. Ať už v syrové podobě, tak jako naložená okurčičková delikatesa.
  • Okurka je vynikající v nejrůznějších salátech. Kdo by neznal klasiku s octem, cukrem a kmínem. Velmi rozšířené je také spojení okurky se zakysanými mléčnými produkty a bylinkami – třeba mátou a koprem.
  • U okurek nakládaček je neodmyslitelnou stálicí sladkokyselý nálev. Každá hospodyňka má svůj osvědčený postup a jedinečné přísady na ty „nejlepší okurky pod sluncem“. A nebylo by to léto bez těch rodinných závodů – kdo naplní nejvíc sklenic, kdo má okurčičky jednohubky, kdo lák vaří, kdo ho nevaří a kdo tam dal pálivou papričku jen tak pro chuť…
  • A jiné čarování s okurkou? Co třeba studená okurková polévka, pikantní pomazánka, nebo tradiční okurková omáčka s vajíčkem a knedlíkem…
  • V letních dnech nesmíme zapomenout ani na pitný režim a tady se může okurka zazelenat v podobě osvěžující domácí limonády nebo koktejlu.

A taková malá zajímavost nakonec:

  • Aroma okurek se tvoří podobně jako například u česneku až ve chvíli, kdy se naruší jejich buňky. Proto je třeba výraznější vůně okurky, když se nastrouhá…
  • Okurky nakládačky dosahují většinou délky do 10 cm. Okurky, které přerostou tuto délku, se výborně hodí k rychlému mléčnému kvašení. Dostaly tak příznačný název „rychlokvašky“.

A pak že se v okurkové sezóně nic moc neděje… 😊.

Tak dobrou osvěžující křupavou chuť!