Pak Choi

Brukev čínská, čínské zelí – to jsou další jména pro stejný druh listové  zeleniny, která je vlastně i takovou sestřenicí mangoldu. Pěstovat a využívat v kuchyni ji lze po celý rok.

Jednoduchá příprava – Pak choi na másle

Inspirace tradičním asijským receptem – Pak choi s rýží nebo nudlemi

Naše zdraví zajásá na velkým množstvím vlákniny, hořčíku, draslíku, železa, manganu a vápníku. Je i zdrojem vitamínů A a C a vitamínů B6, K a E.

Zelenobílé stonky a listy jsou šťavnaté, chutné a křupavé. Výborné do salátů, pro mléčné kvašení i pro tepelnou úpravu. Zelenina je dokonalou přílohou k rybímu masu a skvěle se hodí i na různé restované speciality.

Při tepelné úpravě mají listy tendenci rychle zavadnout. Proto je vhodné je předem blanšírovat. Toho docílíme tak, že dáme krátce listy spařit ve vroucí vodě a následně před usušením zhruba na minutu ponoříme do vody s ledem.

Do pokrmů se pak choi přidává až na úplný konec a jeho chuť skvěle zvýrazní třeba zázvor, česnek nebo kari.

Kdo se do toho pustí ještě dnes?