Petrželka, petržel

Z naší zahrady se k vám dostanou hned dvě petrželkové krasavice. Petržel kadeřavá neboli kudrnka a naťová petržel hladkolistá.

Dnešní recept nebude toliko o chroupání. Kdo chce, ten si to prostě (beze strachu) vypije!

2x SKVĚLÝ PETRŽELKOVÝ KOKTEJL

Petržel (Petroselinum) – se šlechtí už po staletí, ale svůj původ má zřejmě v jihovýchodní Evropě a je používána v kuchyni i pro zdraví už od starověku.

  • Petržel kadeřavá neboli kudrnka  

To je ta oblíbená ozdoba obložených mís a maminčiných chlebíčků, protože má drobnější a více zdobné listy. Mnozí z nás ji pamatují už od dětství – to zelené v polévce a posypání na bramborách. Od pradávna byla součástí zahrádek našich předků a i dnes je jednou z nejoblíbenějších bylinek. Je chutí i vůní jemnější než hladkolistá petržel, v chladnějších podmínkách však při pěstování tolik neprospívá.

  • Petržel hladkolistá

Více než u nás se používá v oblasti Středomoří, proto se jí někdy říká „italská petržel“. Její obliba roste ale i u nás. Mívá výraznější chuť a vůni než kudrnka a hodí se právě k pokrmům jako jsou těstoviny, rizoto a saláty. Nevynechejme ale ani polévky, omáčky a různé druhy mas jako drůbež, ryby a dary moře. Je také odolnější – zvládne suché podmínky i chladnější vlhké podnebí.

Petrželka obecně tvoří často bylinkový základ našich zahrádek a je vhodná i pro pěstitele začátečníky. Může růst i obyčejném květináči. Lze ji předpěstovat ze semínek nebo koupit již větší sazeničky. Když jí dopřejeme slunné místo nebo polostín a zálivku, odmění se nám svojí košatostí.

  • Síla pro naše zdraví

Tato bylinka je velmi bohatá na vitamíny A, B, C, E, K a minerály a především je velkým zdrojem železa. Pročišťuje krev a stabilizuje krevní cukry. Je báječná pro naše trávení – podporuje chuť k jídlu, působí proti nadýmání a celkově harmonizuje trávicí systém.  Má účinky dezinfekční i antioxidační. Dále působí močopudně a odvodňuje, napomáhá při léčbě zánětů močových cest. Také čistí lymfatické cesty. Je dokonce používána i jako prevence aterosklerózy. Už naši předkové žvýkali nať i listy pro vonný dech a zdravé dásně. Díky vitamínu A blahodárně působí i na zdravou pleť.

  • Jak ji nejlépe uskladnit

Čerstvá petrželka je nejlepší pro okamžité zpracování. Lze ji dát i na pár dní do vody, jako ozdobnou jedlou kytičku. Jinak nám vydrží pouze asi 14 dní, když ji uchováváme ve sklenici v lednici. Má ale své veliké výhody jako sušená. Pokud je ve vzduchotěsné nádobě, neztrácí svoji chuť a barvu po celý jeden rok. A co teprve zamrazení! Petržel může být zmrazená nasekaná a uložená v sáčcích, nebo ji zamrazíme v kostičkách ledu. Získáme tím hodnotnou zásobu na zimu.

  • Všestranné využití petrželky

V kuchyni má využití opravdu převeliké. Čerstvé mladé listy i nať jsou vynikajícím doplňkem nepřeberného množství jídel. Jako dochucovadlo, pro zdraví i jako ozdoba. Nejlepší je ale do polévkových vývarů, na brambory, hodí se k rajčatům, vajíčkům, do salátů, ke studenému občerstvení… Vhodné je přidat petrželku k masům – pečeným, dušeným i již zmiňovaným darům moře.  A co netradiční vaření – nevaření? Nebojme se petrželku přidat jako bylinku třeba při výrobě bylinkového másla. V létě i v zimě se hodí do zdravých smoothie – mixovaných nápojů. A právě v našem dnešním receptu najdete tip na báječný osvěžující koktejl napěchovaný zdravím.

Takže dnes si víc než dobrou chuť popřejeme se sklenkou v ruce. Na zdraví a létu vstříc!