Rajčata
Možná právě proto, že „rajče“ je takové jablíčko z Ráje, je jich opravdu velké a nepřeberné množství odrůd. Tyčková, keříčková, malá, velká, obří, kulatá, baňatá, soudečky, hruštičky, se špičkou i bez špičky… Je to přehlídka i chutí a vůní.
Začněme zajímavostí…
Krásně vyzrálé a voňavé rajské jablíčko přirozeně obsahuje i soli kyseliny glutamové. Je proto jednou z mnoha potravin, které jsou nositelem oné zvláštní páté chuti umami.
Třebaže je nepřeberné množství receptů na ten váš „nejlepší rajčatový salát“, malou aktualitou k tomuto článku je, že i nám se zakutálela rajčátka do receptu s fazolovými lusky. Je to zajímavá a osvěžující kombinace.
A jaké rajské poklady vám nabídneme z naší zahrady? Toto je nabídka jedinečných odrůd roku 2023, které už se těší do bedýnek:
![](https://www.ekozahradarakova.cz/wp-content/uploads/2023/09/IMG-20230913-WA0001-1024x746.jpg)
Rajče RUTHJE – koktejlové rajče s menšími, masitými, jasně červenými plody srdcovitého tvaru a výborné chuti.
![](https://www.ekozahradarakova.cz/wp-content/uploads/2022/08/ruthje.jpg)
- Rajče MATINA – klasické rajče s menšími červenými kulatými plody
![](https://www.ekozahradarakova.cz/wp-content/uploads/2021/08/Matina.jpg)
- Rajče MARMOSSA – rajče s oválnými masitými plody se žlutým žíháním.
![](https://www.ekozahradarakova.cz/wp-content/uploads/2021/08/Marmarossa.jpg)
- Rajče Zuckertraube – cherry rajče s malinkými červenými plody sladké chuti.
![](https://www.ekozahradarakova.cz/wp-content/uploads/2021/08/zucker.jpg)
- Rajče GOLDIANA – cherry rajče lehce oválnými oranžovými plody.
![](https://www.ekozahradarakova.cz/wp-content/uploads/2021/08/goldiana.jpg)
Nejlepší jsou začerstva…
Zralá rajčata chutnají mnoha lidem prostě tak, jak jsou. Jak si je utrhnou nebo koupí. Mnohé odrůdy se konzumují nejčastěji zasyrova, bývají součástí salátů i studené kuchyně. Jen některé druhy se hodí k tepelné úpravě. To pak vznikají v rodinách originální recepty na polévky, omáčky, pyré a protlaky, šťávy a jiné laskominy. Dají se i spařit a poté loupat, péct, sušit, nakládat, nebo se stávají podkladem, jako je třeba italské sugo.
Nákup a výběr:
To nejlepší rajče je podle svého druhu dobře vybarvené, voňavé a přiměřeně tvrdé nebo měkké. Vybereme si plody, které nebývají rozměklé, potlučené, nebo popraskané. A co když se nám do ruky dostane pár ještě zelených? Rajčata mají skvělou schopnost vybarvit se a dozrát i po utržení. Vykřičník však platí pro děti a těhotné ženy. Zelená rajčata opravdu nejsou nic pro ně! Ta nejbáječnější a nejvoňavější jablíčka jsou ale samozřejmě ta, která dozrála přímo na keříku.
Skladování:
Mnoho zdrojů a pěstitelů uvádí, že rajčata nepatří do ledničky. Že jsou citlivá na poškození chladem a ztrácejí svoji chuť a vůni. U rajčat, která se do obchodů dodávají celoročně se zas asi tolik škody nenadělá a v nouzi se prodlouží i jejich trvanlivost. Pokud ale máme rajská jablíčka sezónně, domácí a vymazlená, zkusme jim dopřát spíše mírnou pokojovou teplotu. Nebo ještě lepší jsou spíž a sklep. Tam pak ještě mohou postupně dozrávat.
Co na ně říká naše zdraví?
Především jsou tu zastoupeny vitamíny skupiny B: B1, B2, B9, dále vitamíny C, A, beta-karoten a vitamín E. Nechybí ani minerální látky: draslík, fosfor, vápník, hořčík, sodík a železo. Z dalších cenných látek v rajčatech najdeme karotenoid lykopen, který je významným antioxidantem. Rajčata potěší i nízkým glykemickým indexem. Snižují cholesterol, preventivně působí proti infarktu, jsou vhodná při křečových žilách a ateroskleróze. Celkově detoxikují tělo, upravují trávení a tím zvyšují imunitu.
I bylinky jsou skvělými průvodkyněmi rajčat. Prospívají jim přímo při pěstování a růstu. Pomáhají v boji proti škůdcům – máta, petržel, šalvěj, pažitka, bazalka. Tak i doladí chuť pokrmu – zejména bazalka, tymián, česnek a rozmarýn.
A ještě zajímavost nakonec. Rajče coby „jablko sváru“:
Botanici, pěstitelé, kuchaři, strávníci, prodejci, celníci i soudy se přou o to, zda je rajče ovoce nebo zelenina. A co svět světem stojí, asi se nedohodnou, třebaže různé verdikty padají a padají… Moudré přírodě je to jedno. Tak i my lidé buďme rádi za ten báječný božský dar a každé rajčátko si pěkně vychutnejme!
![](https://www.ekozahradarakova.cz/wp-content/uploads/2021/08/IMG20210810085848-1024x683.jpg)
![](https://www.ekozahradarakova.cz/wp-content/uploads/2021/08/IMG20210810085943-576x1024.jpg)
![](https://www.ekozahradarakova.cz/wp-content/uploads/2021/08/IMG20210810090007-471x1024.jpg)
![](https://www.ekozahradarakova.cz/wp-content/uploads/2021/08/IMG20210810090348-1-1024x471.jpg)
![](https://www.ekozahradarakova.cz/wp-content/uploads/2021/08/IMG20210817103401-683x1024.jpg)