Tymián

Velmi oblíbený tymián je další rostlinou z velké rodiny středomořských bylinek (podobné jako mateřídouška). Své nezastupitelné místo má ale i v české kuchyni. I na naší zahradě ho pěstujeme. Je významnou medonosnou rostlinou, tak prospívá nejen nám lidem.  Pro využití v kuchyni se větvičky tohoto nízkého keříku sbírají po celý rok. Sušením tymián získá ještě více svého aroma. Do pokrmů se přidává hned na začátku vaření, aby se mohl v jeho průběhu dostatečně rozvonět. Využívá se samotný nebo ve směsi jiných koření – je součástí např. provensálského koření. Skvělá je kombinace i se saturejkou nebo rozmarýnem, bazalkou, česnekem a citronovou šťávou, případně kůrou z citrusů.  Používá se k dochucování omáček, polévek, výborně se kamarádí se zeleninu jako je mrkev a rajčata. Rozumí si i se sýry, ozvláštní domácí chléb. Vynikající je k tučným masům a k rybám, protože napomáhá trávení tuku a tvorbě žluči. Neznámou není ani pro přípravu bylinkových másel, ochucených majonéz hořčic a dresinků.  

Recepty s tymiánem:

Treska na tymiánu:

  • Budeme potřebovat:
  • 2 porce tresky
  • Sušený tymián – 3 kávové lžičky
  • Citron – nejlépe v kvalitě bio
  • Olivový olej, máslo
  • 1 větší cibule
  • 2 větší rajčata
  • Olivy (ze sklenice)
  • 3 stroužky česneku, případně sušený, nebo nakládaný v oleji

Porce ryby nasolíme, pokapeme citronovou šťávou a posypeme sušeným nebo čerstvým tymiánem.  Poté rybu zprudka opečeme na směsi olivového oleje a másla. Když ji vyjmeme z pánve, znovu ji pokapeme citronem. Do výpeku přidáme pokrájené kousky cibule, rajčat, oliv a česneku. Směs se osolí a orestuje. Následně do výpeku rybu vrátíme a společně ještě jednou prohřejeme.

Dobrou chuť. 

Dalším z receptů ovoněných tymiánem může být tento, ktetý připomeneme z našeho receptáře. Skvěle se hodí pro zahřátí třeba v předjaří:

Mrkvová polévka s pomerančem

A co jako léčivka?

Pro jeho léčivé účinky i v lékárně můžeme zakoupit řadu přípravků, které jsou vyrobené z výtažků této léčivky. Ve farmacii i v domácí lékárně se tymián využívá pro přípravu čaje, oleje, tinktury, sirupu, mastí a kapek.

  • Tymián je skvělé antivirotikum a antibiotikum. Dezinfikuje ústní dutinu, pomáhá nám mít vonný dech. Je výborný proti kašli a zahlenění. Můžeme ho i inhalovat třeba při zánětu dutin.
  • Zlepšuje trávení, mírní křeče žaludku a střev po jídle, zmírňuje nadýmání.
  • Díky jeho dezinfekčním účinkům je skvělý i proti plísním ve formě koupele.
  • Čerstvý tymián můžeme využít také při poštípání hmyzem, kdy potřeme postižené místo.
  • Jen pozor, všeho s mírou. Jako koření můžeme užívat tymián bez omezení, ale jako léčivka se tymián nesmí používat dlouhodobě a je potřeba dodržovat jisté dávkování. Pokud to přeženeme, můžou se objevit např. křeče anebo bolest hlavy. Opatrně i v těhotenství.

Tymiánový nálev:

Můžeme jej pít 3x denně šálek. Je výborný proti kašli a nachlazení. Sladit si můžeme medem.

Budeme potřebovat:

1 kávovou lžičku sušeného tymiánu. Zalijeme ji 250 ml vroucí vody a necháme 10 minut vylouhovat. Scedíme.

Kloktadlo a inhalace při bolestech v krku a při zánětu dutin:

Budeme potřebovat:

1 polévkovou lžíci sušeného tymiánu. Tu zalijeme 250 mililitry vroucí vody a necháme 10 minut vylouhovat.

Zajímavosti:

  • Tymián bývá součástí bylinného svazku bouquet garni, který se používá při přípravě polévek, vývarů a dalších dušených pokrmů. Těm dodá bylinkovou chuť a vůni, před podáváním se ale odstraní. Základ tohoto svazku kromě tymiánu tvoří ještě petržel a bobkový list.
  • Díky jeho příjemné vůni bývá součástí také vánočního potpourri. 
  • Kromě tohoto se pak sušený tymián přidává také do bylinkových polštářků, které příjemně voní a usnadňují usínání a navozují sny.