Kadeřávek

Kapusty a kapustičky. Obří i malinkaté, na talíři milované i nenáviděné, dostupné po celý rok…

My se dnes podíváme na jednu kapustu kudrnatou…

A začneme malým přípitkem – inspirací z našeho Receptáře:

ZELENÉ SMOOTHIE S OKURKOU A KADEŘÁVKEM
BRAMBORAČKA S KADEŘÁVKEM
SLANÝ ZÁVIN S KADEŘÁVKEM A MANGOLDEM

Kadeřávek a vlastně kapusty vůbec, patřily v lidské historii ke známé a velmi často pěstované zelenině. Jsou vyšlechtěny z divoké brukve zelné a již staří Římané pěstovali několik druhů této kapusty podobných botanickému druhu Brassica oleracea – typické právě pro západní pobřeží Evropy. V dnešní době se můžeme setkat s mnoha vyšlechtěnými druhy kadeřavé kapusty. Naši předkové nedali na kapustu dopustit a v některých sousedních státech ji pěstují ve velkém… My v zahradě sklízíme do bedýnek podílníků třeba druh listové kapusty Kadeřávek Winterbor

K čemu se hodí v kuchyni?

Listy kadeřávku jsou křehké, křupavé a šťavnaté a mají svoji specifickou chuť. Skvěle se hodí na vaření, pro přípravu hutných polévek (zejména do chladného počasí), pyré, příloh a syrové třeba do salátů s vejci a opepřenou citronovou zálivkou. Zajímavé je i kapustové pesto. Používáme jen měkké zelené části, tuhý řapík a bílá žebra odkrojíme. Když chceme listy tepelně upravit, úplně stačí povařit je v co nejmenším množství osolené vody zhruba 10 až 15 minut. Nebo ještě lépe nechat je dělat asi 20 minut v páře. Pak listy nasekáme nadrobno. Výborné vlastnosti získá kadeřávek také dušením na troše másla a vody, pak jen dosolíme, dopepříme, lze přidat i trochu česneku… Tak kapustou kadeřávkem můžeme nahradit špenát. A co použít listy jako variantu zelí coby přílohu k masu? Díky poměrně výrazné chuti se skvěle hodí právě jako doplněk k tučnému vepřovému nebo slanině. A že se tato kapusta dobře snáší s masem, lze jí nastavovat a odlehčit mleté maso na karbanátky. Získává si stále větší oblibu v tradiční i alternativní kuchyni.

Je totiž nejen chutná, ale je i zdravá…

Ocení ji třeba namáhané srdce, protože stejně jako ostatní košťálová zelenina obsahuje dusičnany a dusitany, které mají uzdravující účinky při rekonvalescenci po infarktu myokardu. Libovat si bude trávicí systém pro velké množství užitečné vlákniny. Kapusta kadeřávek obsahuje dále velké množství látek, které chrání buněčnou DNA před poškozením a stejně jako celá skupina košťálovky obsahuje isothiocyanáty – látky, které působí proti enzymům vedoucím ke vzniku nádorových buněk. Ty přispívají k prevenci rakoviny. Jsou zde obsaženy vitaminy skupiny B, C, E, provitamin A a minerální látky jako železo, vápník, hořčík, fosfor a draslík. Kombinace těchto vitamínů a minerálů snižuje hladinu cholesterolu v krvi a zmírňuje potíže při osteoporóze. Tento zdravý koktejl látek také celkově pomáhá imunitnímu systému, působí antistresově vlivem hořčíku a díky velkému obsahu kyseliny listové je toto v rozumné míře ideální zelenina pro nastávající maminky nebo pro ženy, které chtějí otěhotnět.

A jen malý vykřičník. Nic se nemá přehánět… Košťálová zelenina – a tedy i kadeřávek – obsahuje kombinaci sacharidů, které se v trávicím ústrojí zcela nerozloží a někteří náchylnější lidé mohou mít pak problémy s nadýmáním. A jak na to? Všeho s mírou a špetkou nejen rozumu. Nemusíte mít strach, v menších porcích si lze kapustu dopřát i vícekrát během jednoho týdne. Kadeřávek lze kombinovat pro snadnější vstřebání i s některými pokrmy a přísadami, které obsahují „zdravé tuky“, jako je avokádo, olivový olej nebo mandlové máslo. Je to pak malá symfonie rostlinných darů.

A pár zajímavostí nakonec:

  • Kadeřávek nevadne ani poté, co ho v salátu promícháte se zálivkou. 
  • Po oprání a okrájení tuhých částí listy ručně promačkejme, aby trochu změkly. Touto masáží se naruší pevná struktura listů a salát se bude mnohem lépe jíst. Navíc tak získá i lepší chuť.
  • A zdravá křupavá tečka nakonec:

Chipsy z kadeřávku: Jednoduše natrhejte listy na kousky, v míse promíchejte s trochou oleje, rozložte na plech s pečicím papírem a v troubě jemně upečte dokřupava. Osolte a podávejte.

(Za tenhle křupavý tip děkuji zdroji: Fresh.iprima.cz)

A jak nás vybízí náš Receptář na začátku článku, příště se podíváme na zoubek okurkám :).