Patizon plněný švestkami a…

…zeleninou

  • Patizon – 1 kus
  • Cuketa – 1 menší
  • Cibule – 1 kus
  • Paprika – 1 kus
  • Rajče – 1 kus, nebo 5 keříkových
  • Česnek – 1 až 2 stroužky podle velikosti
  • Švestky sušené – 5 a více švestiček, podle toho, zda chcete nasládlejší chuť
  • Bazalka – několik čerstvých listů
  • Sůl
  • Pepř
  • Olej
  • Petržel (nebo bazalka) – na finální ozdobu

…uzeným masem a povidly

  • Patizon – 1 kus
  • Cuketa – 1 menší
  • Cibule (nejlépe červená) – 1 kus
  • Česnek – 1 až 2 stroužky podle velikosti
  • Uzené maso – asi 150 g
  • Švestky sušené – 5 a více švestiček, podle toho, zda chcete nasládlejší chuť
  • Švestková povidla – 1 polévková lžíce
  • Bazalka – několik čerstvých listů
  • Sůl
  • Pepř
  • Olej
  • Petržel (nebo bazalka) – na finální ozdobu

Může se zdát, že díky švestkám a UFO tykvi máme už nakročeno jednou nohou k podzimu… Ale sušené švestky si lze dopřát celoročně a třeba v letní deštivý den nás tahle pečená patizonová dobrůtka skvěle zahřeje a zasytí.

Jako přílohu si lze dopřát brambory, čerstvý zelený listový salát, nebo rozpečenou bagetku s bylinkovým máslem. (Recept na bylinkové máslo naleznete zde.)

Je to také dobré využití hojné úrody cuket. Patizon s cuketou jsou si chuťově podobní a nekonkurují si. (Co s dalšími cuketami se podívejte v tomto článku.)

Pro vegetariánskou verzi můžeme posypat náplň parmezánem.

Připravíme si patizon:

Patizonový létající talíř pečlivě omyjeme, není třeba ho loupat a odřízneme vršek se stopkou jako pokličku. Mladé a malé kousky jsou pěkně samy, větší plod už stojí víc námahy a opatrnosti. Vydlabeme lžící semínka a do misky samotnou dužninu. V některých receptech na plněné patisony se vnitřek nechává a jen se doplňuje zelenina. V tomto receptu si dužninu chceme trochu předpřipravit – pro efekt se tu použila kuličková lžička na melouny, ale i obyčejná lžíce bohatě stačí.

Jak na náplň?

Zeleninová verze:

Patizonové vydlabánky – kuličky zlehka osmahneme na troše oleje a nadrobno nakrájené cibulce spolu s cuketovými kostičkami. Přidáme oblíbenou zeleninu jako rajčátka a papriku, rozmačkaný stroužek česneku a nasekané lístky čerstvé bazalky. Jako poslední přidáme na proužky nakrájené sušené švestky. Dochutíme solí a pepřem.

Verze s uzeným:

Podobný postup – na pánev vložíme na kostičky pokrájené uzené a nadrobno nakrájenou cibulku, necháme vysmahnout šťávu. Přidáme sušené švestky a lžíci povidel. Přiklopíme pokličkou, než se chutě pěkně spojí. Po pár minutách stáhneme z plotny a směs si odložíme vedle na talířek. (Pozor! 😊 Jsou mezi námi tací mlsalové, kteří vědí, že si švestky s masem náramně rozumějí. A už jen tahle pochoutka by jim stačila ke štěstí… Je to dobrota. Talířek je tedy nutné před nenechavci jedním okem hlídat 😊. Na vyprázdněnou pánvičku kápneme trochu oleje, vložíme vydlabané patizonové kuličky spolu s pokrájenou cuketou, rozmačkaný stroužek česneku a trochou bazalky. Dochutíme solí a pepřem. S masem budeme mísit, teprve až budeme plnit létající talíř.

A jak dál?

Připravenou směsí naplníme vydlabaný patizonový disk. (Vegetariáni mohou k veganskému základu přidat rozšlehané vajíčko a nastrouhaný parmezán. Sýr se pak ještě přidá na pár minut „bez pokličky“, až bude skoro pečeno.)

Dáme na pekáček s trochou oleje a vody, přiklopíme částí se stopkou a šoupneme do trouby vyhřáté na 180 °C asi na 40 až 60 minut podle velikosti plodu. Průběžně poléváme výpekem. Asi 10 minut před koncem pečení odklopíme patizonovou pokličku trochu stranou, aby se i vnitřek mohl svrchu propéci dokřupava.

Před podáním dozdobíme čerstvými bylinkami – bazalkou a petrželkou. Pro děti tak třeba vzniknou malí zelení pidimužíčci vykukující zvědavě z létajícího talíře. Dodáme přílohu a už stačí nadlábnout se pořádně a vydlabat vše až ke kůrce.

Přejeme vám vesmírně nesmírně dobrou chuť!