Pažitka – to není jen chleba se šnytlíkem

Pažitka (nejčastěji Allium schoenoprasum s mnoha poddruhy) není jen tím oním zeleným na chléb nebo do polévky. V kuchyni má mnohostranné využití. Je i netradiční okrasnou rostlinou a její květy nás překvapí nejen líbezností ale i chutí.

PAŽITKOVÝ DIP

NIVOVÉ KULIČKY V PAŽITKOVÉM KABÁTKU

Z naší zahrady k vám doputuje čerstvá pažitková nať i ta s bambulkami květů.

Koberce zelené pažitky připomínaly našim předkům lány čerstvého travního porostu – pažitu, odtud je asi její české jméno. Má však i spoustu krajových přízvisek. Je známa už od starověku a do celého světa doputovala z Číny a ze Středozemí. Daří se jí i ve vyšších nadmořských výškách.

  • Pěstovat ji můžeme doma v květináči i na zahradě

 V květináčích ji lze doma pěstovat celoročně. Daří se jí na slunném okenním parapetu. Nemá však ráda přílišné teplo a suchý vzduch. Při pěstování na záhonu nechce blízkost košťálové zeleniny a luštěnin a vyžaduje slunečné nebo polostinné stanoviště. Potrpí si i na dobrou zálivku.

  • Seznamte se – je to sestřenka cibulek a česneků

Je to vytrvalá cibulnatá rostlina s úzkými rourkovitými listy na konci zašpičatělými. Tvoří vytrvalé krásně zelené trsy. Dorůstá do výšky asi 20–40 cm. Kvete od druhého roku růžovými nebo nafialovělými kvítky seskupenými do kulovitého květenství. Aroma jí dodávají éterické oleje s chemicky vázanou sírou. A třebaže má svoji charakteristickou chuť a vůni podobnou cibuli a česneku, je jemnější a nezaměnitelná.

  • Pro zdraví

Tato zelená vlasatice je bohatá na vitamin C a vitamin A, dále vitaminy B1 a B2, silici obsahující síru, sodík, vápník, železo, fosfor a draslík.

Mladé stonky jsou nejlepší a nejzdravější v syrovém stavu. Konzumací pažitky podpoříme své trávení a příznivě podporuje chuť k jídlu. Má silné antioxidační a desinfekční účinky, ve střevech působí protizánětlivě a proti parazitům.  Snižuje také krevní tlak.

  • Skoro povinně do každé kuchyně!

Většinou nasekaná nadrobno se hodí na dochucení a dekoraci salátů, pomazánek, polévek, omáček, dipů, těstovin, rizota a bylinkových olejů. Vhodně se doplňuje s petrželkou a dokouzlí tak masitá i zeleninová jídla.

  • Krásné, zdravé a chutné květy pažitky

Možná to někoho překvapí, ale květy pažitky je škoda vyhazovat na kompost. Jsou nejen pěknou okrasou ve váze, ale mají své zastoupení i v kuchyni. Pro ozdobu pokrmů i pro jejich dochucení. Poslední dobou právem přibývá jedlíků pažitkových květů. Stejně jako zelená část obsahují mnoho vitamínů řady B, C, dále třeba draslík, sodík a vápník.

S květem sezóna pažitky nekončí. Stonky jsou sice trochu tužší než mladé zelené. To ale nevadí, dají se jimi dochutit teplá jídla a případná dřevnatost se tepelnou úpravou ztratí. Květy jsou ale chuťově stejně výrazné nebo i výraznější. Intenzitu můžeme zjemnit, když květenství rozdělíme na jednotlivá kvítka a do pokrmu dáme jen střídmě. V kuchyni květy využíváme podobně jako nať a nektar z květů je darem pro včelky.  

Prostě to zkuste, okuste a uvidíte…