ŘEDKVIČKY

„Ředkvička – našeho těla čistička“

I takhle hezky stručně můžeme nazvat tuto zeleninu. Obecně se všechny ředkvičky a ředkve řadí pod skupinu ředkve seté a hlízy se od sebe liší velikostí, tvarem, barvou a sytostí chuti. Jsou zdravé, chutné a pokrm i hezky dozdobí.

Vyzkoušejte si naše tři snadné ředkvičkové recepty:
ŘEDKVIČKOVÁ POMAZÁNKA
ŘEDKVIČKY VE STYLU PICLES
PESTO Z LISTŮ ŘEDKVIČEK

Ředkvičky kulaté nebo oválné a tak snadno se pěstují

Vypěstovat si je může opravdu každý a nejlépe s jim daří na slunném místě v písčitohlinité, mírně kyselé až neutrální půdě. Semena rychle vyklíčí a za vhodných podmínek už po dvou až třech týdnech můžete sklízet úrodu.

Vliv na naše zdraví

Všechny obsahují vitaminy C, B1, B2, B6, beta-karoten, železo, vápník, síru, fosfor, hořčík, draslík, měď a další bioaktivní látky. Jejich charakteristickou ostrou a palčivou chuť způsobují hořčičné oleje. Jsou to takzvané hořčičné glykosidy nebo také thioglykosidy, jsou hlavním zdrojem cenných živin obsažených v listové zeleni vůbec. Všeobecně platí, že čím více glukosinolátů zelenina obsahuje, tím je zdravější, ale také více hořká a palčivější. Někdy se mohou zdát hlízky ředkviček více vodové a méně výrazné, to je často dané zálivkou a počasím během jejich růstu.

Čistí a posilují naši imunitu

Ředkvičky mají vynikající schopnost čistit tělo a ničit škodlivé bakterie, plísně a viry. V trávicím ústrojí, v močových cestách, v krku, ústní dutině i v průduškách. V dýchací soustavě napomáhají některé látky obsažené v této zelenině ředění hlenů a snazšímu dýchání. Napomáhají i látkové výměně, takže jsou prospěšné při redukci váhy a ocení je i naše kůže, pokud máme problematickou pleť nebo ekzémy.

Jak si na nich nejlépe pochutnáme

Využijme je co nejvíce čerstvé. Dlouho je neskladujme. Ředkvičky rychle vadnou a ztrácejí svoji svěžest. Rozkrájené nebo nastrouhané je nenecháváme dlouho ležet, jinak dochází ke ztrátě vitaminů a vůně. V kuchyni se lze s nimi vyřádit, výborné jsou i čistě jen pokrájené na kolečka a položené na chleba s máslem. Jsou samozřejmě součástí salátů, předkrmů a pomazánek. Dále je můžeme využít například v polévce a dušené či pečené jako přílohu k masu. Lze je také nakládat, zpravidla do směsi zeleniny ve sladkokyselém nálevu.

A co se zelenými listy z ředkviček? Nevyhazujme je a nebojme se jich. Je to stejně velký dar jako podzemí část

I listy ředkvičky jsou velice prospěšné, třebaže míra jejich hořkosti se v průběhu zrání mění. Někdy se ani nejedná o hořkost, zvláště mladé listy jsou spíše pikantní. Opláchnuté a nasekané listy jsou vhodné pro koktejly, sendviče nebo saláty. Starší bývají sice tvrdší, ale ani ty nevyhazujme, protože je můžeme připravit jako špenát, pesto, nebo rozmixovat v menší míře jako přísadu do krémové polévky.

V naší zahradě v Rakové pěstujeme ředkvičky ve fóliovníku, aby stihly dozrát hned do prvních jarních podílů, ale máme je i na poli, kde rostou pomaleji a budou připravené na podíly pozdější.